Vrijwilligerswerk


Vrijwilligers worden in ons ziekenhuis op verschillende afdelingen ingezet als waardevolle aanvulling op de patiëntenzorg. Zij geven net dat beetje extra aandacht aan onze patiënten.

 

 

Vrijwilligerswerk


Vrijwilligers worden in ons ziekenhuis op verschillende afdelingen ingezet als waardevolle aanvulling op de patiëntenzorg. Zij geven net dat beetje extra aandacht aan onze patiënten.

 

 

Steentje bijdragen


De vrijwilligers in CWZ verrichten diverse werkzaamheden, die hieronder worden toegelicht. Wil jij ons ook helpen om de patiënten net dat beetje extra aandacht te geven? Meld je dan aan via bovenstaande formulier en wie weet zien we jou snel terug in ons ziekenhuis. Staat jouw ideale vrijwilligerswerkplek er niet bij of weet je nog niet precies wat je zou willen doen? Geef het aan via het aanmeldformulier, dan kijken we samen naar de mogelijkheden binnen CWZ.
Heb je nog andere vragen of wil je meer informatie? Stuur dan een mail naar vrijwilligers@cwz.nl.
 

Gastvrij


CWZ ziet haar bezoekers als gasten. Echter komen onze gasten niet altijd graag en vrijwillig naar het ziekenhuis, en zijn ze vaak gespannen. Wij willen patiënten en bezoekers op hun gemak stellen. In dit vrijwilligerswerk ben je in het gehele ziekenhuis actief, en dat begint al bij de hoofdingang. De vrijwilligers van Gastvrij zorgen voor een persoonlijk ontvangst en begeleiden patiënten naar de afdeling bij opname, ontslag of bezoek aan een polikliniek. Ook bezoeken zij patiënten (wanneer dat verantwoord is) op een verpleegafdeling voor een praatje, bloemetje of e-card. De vrijwilligers zijn actief van maandag tot en met vrijdag, van 8:30 tot 12:30 uur of van 12:30 tot 16:30 uur.

 

 

SAP


Vanuit het restaurant bieden vrijwilligers op de poliklinieken koffie en thee aan aan patiënten en hun begeleiding. Dit is een gratis verstrekking. De vrijwilligers zijn actief van maandag tot en met vrijdag, van 8:30 tot 12:30 uur of van 12:30 tot 16:30 uur.
 

TIA service


Op de afdeling neurologie verschijnen ’s ochtends poliklinische patiënten die recentelijk een TIA hebben gehad. Deze patiënten hebben voor onderzoek meerdere poliklinische afspraken achter elkaar. De vrijwilligers van de TIA-service begeleiden deze patiënten, wijzen hen de weg door CWZ en zorgen ervoor dat ze op tijd bij de volgende afspraak zijn. De vrijwilligers zijn actief van maandag tot en met vrijdag van 8:15 tot 11:15 uur.

 

 

 

'Ik kan hier wat betekenen voor een ander.'

 

Doreen van den Bosch

Vrijwilliger

 

 

'Ik kan hier wat betekenen voor een ander.'

 

Doreen van den Bosch, vrijwilliger

 

Dialyse


Op de dialyseafdeling komen patiënten drie keer per week voor dialyse. Vrijwilligers op de dialyse spelen een spelletje of maken een praatje met deze patiënten. Dit vrijwilligerswerk vindt plaats in CWZ Nijmegen en in de buitenpoli CWZ Druten. De dialyse is geopend van maandag tot en met zaterdag van 7:30 tot 20:00 uur. In overleg met de vrijwilliger wordt de locatie en tijd voor de vrijwilligerstaken bepaald.
 

Verpleegafdeling B12


Op verpleegafdeling B12 verblijven patiënten met een aandoening aan het zenuwstelsel, het ruggenmerg of de hersenen. Zo liggen er zowel neurologische als neurochirurgische patiënten. Onze neurologische patiënten gaan vaak na opname door naar een revalidatiecentrum. De wachttijd hiervan loopt uit een van een aantal dagen tot soms zelfs een week of langer. Sinds november 2023 beschikt de afdeling over het breinplein, een multifunctionele huiskamer waar patiënten samen kunnen komen, kunnen oefenen of samen met familie zich even terug kunnen trekken. Op het breinplein zijn sinds september 2024 zijn er vrijwilligers aanwezig. Deze vrijwilligers zetten zich in om net dat extra beetje aandacht te kunnen bieden aan onze patiënten. Een luisterend oor, helpen met oefenen maar soms ook een activiteit uitvoeren met patiënten zoals schilderen of andere creatieve dingen. De vrijwilligers zijn aanwezig op woensdag en donderdag van 11:00 tot 14:00, flexibel en in overleg. De afdeling B12 is enorm blij met de toevoeging van de vrijwilligers aan het breinplein en patiënten ervaren dit tot dusver ook als een fijne meerwaarde.

Verpleegafdeling B20


Op verpleegafdeling B20 verblijven voornamelijk patiënten voor de specialismen interne geneeskunde, longziekten en oncologie. Deze afdeling beschikt over veel éénpersoonskamers. Een gesprek met een vrijwilliger wordt door de patiënten dan ook vaak gewaardeerd. Ook gezamenlijk naar de binnentuin gaan of even naar buiten wordt als prettig ervaren. De vrijwilligers begeleiden, in samenwerking met de roomservice, ook de lunch. Ze zijn aanwezig van maandag tot en met vrijdagmiddag, gedurende ongeveer twee uur. De richtlijn is van 12:00 tot 14:00 uur voor de lunch en van 14:00 tot 16:00 uur voor het bezoek aan patiënten die daar behoefte aan hebben.
 

Verpleegafdeling C40


Op verpleegafdeling C40 verblijven patiënten voor de specialismen keel-, neus- en oorheelkunde, plastische chirurgie, urologie, long,- vaat-, en buikchirurgie. Op de afdeling liggen ook veel oncologische patiënten die een operatie ondergaan. De afdeling is pas gerenoveerd en beschikt over veel eenpersoonskamers. Op onze afdeling worden de vrijwilligers erg gewaardeerd, ze kunnen net dat beetje extra aandacht bieden voor onze patiënten. Denk hierbij aan een praatje maken, wandelen met een patiënt of een kopje koffie drinken. De vrijwilligers zijn van maandag t/m vrijdag aanwezig tussen 11.30 en 15.30uur, flexibel en in overleg.
 

Electieve Opname Afdeling (EOA)


Als gastvrouw/gastheer binnen de wachtkamer van de EOA zorg je voor een persoonlijk ontvangst. Je bent het aanspreekpunt voor vragen, voor de patiënten en bezoekers die wachten op hun geplande opname. Dit omvat een combinatie van het waarnemen van mensen, het aanvoelen van situaties, het zoeken van toenadering of juist het bieden van rust om eventuele onrust weg te nemen. De vrijwilligers werken van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 16:00 uur, flexibel en in overleg.
 

Psychiatrie


Op de afdeling psychiatrie is de vrijwilliger 2 ochtenden per week actief in het onderhoud van de tuin die aan de afdeling grenst. Samen met patiënten wordt er gewerkt aan tuinonderhoud.

Werken in de natuur vermindert stress en verhoogt het gevoel van welzijn. Dit kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van angst en depressie. De groene omgeving stimuleert tevens fysieke activiteit, wat op zijn beurt kan leiden tot verbeterde slaappatronen en een verhoogd gevoel van eigenwaarde.

Daarnaast biedt werken in de tuin een gevoel van verbondenheid met de omgeving en andere mensen. Dit sociale aspect kan de eenzaamheid verminderen en sociale vaardigheden bevorderen, wat essentieel is voor het herstel.

 

 

 

 

'Het is mooi dat ik nu als lid mijn steentje kan bijdragen aan het welzijn van de patiënten.'

 

Marianne van Doorn-Veroude en Nienke Huitsing

Vrijwilliger en secretaris Cliëntenraad
 

 

'Het is mooi dat ik als lid kan bijdragen aan het welzijn van de patiënten.'

 

Marianne van Doorn en Nienke Huitsing, vrijwilliger en secretaris Cliëntenraad

 

Cliëntenraad


In de cliëntenraad denken we vanuit het perspectief van de patiënt mee met de organisatie. Ons doel is ervoor te zorgen dat de patiënt zowel in zijn eigen proces als op organisatieniveau een partner is van CWZ. De cliëntenraad bestaat uit 8 vrijwilligers en 1 ambtelijk secretaris. Gemotiveerd door persoonlijke ervaring dragen we bij aan het verbeteren van de kwaliteit en beschikbaarheid van zorg binnen CWZ. Onze opvattingen, bekeken vanuit het patiëntperspectief, maken we zowel gevraagd als ongevraagd kenbaar. We dienen verbetervoorstellen in bij de raad van bestuur.

De cliëntenraad komt 10 keer per jaar bijeen, waarvan enkele keren met de raad van bestuur. Leden worden benoemd voor een termijn van 4 jaar, met de mogelijkheid tot herbenoeming. Als lid van de cliëntenraad neem je 10 keer per jaar deel aan vergaderingen, elk van een dagdeel. Daarnaast kan het, afhankelijk van de rol in de raad, voorkomen dat je af en toe in CWZ aanwezig bent, bijvoorbeeld om in gesprek te gaan met andere afdelingen.
 

Participatieteam


Het participatieteam bestaat uit 3 personen (Hennie, Iris en Bas), die zelf het behandelprogramma van de psychotherapeutische deeltijd van de ALK hebben doorlopen, en 2 behandelaren (Hilda en Annette). Het doel is om de kwaliteit van zorg te verbeteren door middel van patiëntenpaticipatie. In dit overleg informeren de behandelaren over beleidsplannen, vraagstukken en onderzoekslijnen. De ervaringsdeskundigen denken mee, adviseren en helpen om blinde vlekken aan het licht te brengen. Er wordt 4 keer per jaar vergaderd. 
 

Vrienden van CWZ


Vrienden van CWZ zorgt voor dat extra beetje aandacht dat juist zo belangrijk is wanneer patiënten verblijven in CWZ. We realiseren voorzieningen, activiteiten en geschenken om het voor patiënten en hun dierbaren zo aangenaam mogelijk te maken. Een comfortabele omgeving, beweging en afleiding dragen bij aan het herstel, zodat patiënten sneller naar huis kunnen, maar ook om bij te komen en te verwerken wat je als patiënt meemaakt. Vrienden van CWZ gaat verder waar de reguliere zorg stopt. Om dit mogelijk te maken, zijn we afhankelijk van donaties, die onder andere worden opgehaald tijdens evenementen en activiteiten in de regio, zoals de Nijmeegse Vierdaagse en de kerstmarkt. Als stichting kunnen we dit niet alleen waarmaken. Daarom zijn we regelmatig op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om ons hierbij te helpen.
 

Vrijwilliger worden?

 

Laatste vacatures in dit vakgebied

Laatste vacatures in dit vakgebied

Volg ons op social media!

Volg ons op social media!

 

Samen maken we het verschil

CWZ is één van de 27 topklinische
opleidingsziekenhuizen in Nederland. 
Al meer dan 170 jaar zijn wij hét ziekenhuis
van de regio Nijmegen.  

Samen maken we het verschil

CWZ is één van de 27 topklinische
opleidingsziekenhuizen in Nederland. 
Al meer dan 170 jaar zijn wij hét ziekenhuis
van de regio Nijmegen.  

 

 

© 2024 CWZ. Alle rechten voorbehouden.      Disclaimer      Sitemap

 

© 2024 CWZ.
Alle rechten voorbehouden.