De verpleegkunde in CWZ staat al bijna twee eeuwen voor deskundigheid, nabijheid, veranderkracht, creativiteit en samenwerken. Verandering in zorg is van alle tijden. Vanuit ons vak, onze passie en trots werken we aan toekomstbestendige zorg als een spin in het web van transformatie van zorg. Hoe is de verpleegkunde georganiseerd binnen ons ziekenhuis en wat betekent dit voor jou?
De verpleegkunde in CWZ staat al bijna twee eeuwen voor deskundigheid, nabijheid, veranderkracht, creativiteit en samenwerken. Verandering in zorg is van alle tijden. Vanuit ons vak, onze passie en trots werken we aan toekomstbestendige zorg als een spin in het web van transformatie van zorg. Hoe is de verpleegkunde georganiseerd binnen ons ziekenhuis en wat betekent dit voor jou?
De verpleegkundige staf staat voor het inbrengen en organiseren van het verpleegkundig perspectief in de dagelijkse praktijk én in het strategische beleid. We werken samen met verpleegkundigen, collega’s uit het verpleegkundig domein, management en de raad van bestuur. We spelen een actieve rol in zorgontwikkelingen door gevraagd en ongevraagd advies te geven. Het doel is om kwalitatief hoogwaardige zorg toegankelijk te houden en professionals te binden en boeien. Onze staf bestaat uit een bestuur, verpleegkundig beraad en bureau verpleegkundige staf.
Het verpleegkundig beraad is een platform van verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en consulenten van alle acute, klinische en behandelafdelingen. Dit beraad fungeert als de ogen en oren van het verpleegkundig staf bestuur door waardevolle inzichten uit de dagelijkse zorgpraktijk aan te dragen. Actieve deelname aan dit beraad stelt leden in staat invloed uit te oefenen op beleid en bij te dragen aan vernieuwing en optimalisatie van de zorg.
Voorzitter verpleegkundig stafbestuur Marike Brugman: ‘Verpleegkundigen vormen de ruggengraat van de zorg. Door hen actief te betrekken bij de strategische koers van de organisatie, versterkt het verpleegkundig stafbestuur onze zeggenschap. Nu én in de toekomst.’
CWZ zet in op het versterken van de invloed van verpleegkundigen. Dit betekent dat zij verantwoordelijkheid nemen voor de kwaliteit van hun eigen zorg én voor beleid en organisatie. Daarnaast spelen ze een leidende rol bij zorgontwikkeling, de verbetering van zorgprocessen en de zorg van de toekomst. De principes van shared governance zijn hierbij een sleutel (structuur, gedrag en cultuur) om vernieuwing door te zetten.
Deze verantwoordelijkheid vraagt om een cultuur van continue professionalisering. Dit betekent dat we verpleegkundigen actief ondersteunen in hun persoonlijke en professionele groei. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met het management, M&O en de CWZ academie. Denk aan het versterkingsprogramma ‘Verpleegkundigen aan Zet’, coaching, themabijeenkomsten en diverse leermogelijkheden binnen CWZ en regionale en landelijke netwerken. Door verpleegkundigen te stimuleren in hun ontwikkeling blijven ze deskundig en betrokken bij innovaties en veranderingen. Het verpleegkundig stafbestuur ondersteunt dan ook de organisatie van verpleegkundige symposia, die bijdragen aan het delen van kennis en verbinden van verpleegkundigen.
Beraadslid Nicole van Boxtel: ‘Als beraadslid heb ik meer inzicht gekregen in hoe processen lopen in het ziekenhuis. Ik vind het leuk en waardevol om mijn verpleegkundige ervaring en deskundigheid binnen thema’s in te brengen. Zo draag ik bij aan kwaliteit van zorg en ontwikkelingen in ons ziekenhuis. Daarnaast voel ik het ook als mijn verantwoordelijkheid om zaken bespreekbaar te maken binnen mijn team.’
Verbeterinitiatieven en het opzetten van verbeterborden moedigt het verpleegkundig stafbestuur aan. Twee mooie initiatieven zijn: de inzet van casemanagement bij lang opgenomen patiënten en de interactie tussen SEH- en ambulanceverpleegkundigen in de hal van de SEH. Daarnaast speelt het verpleegkundig stafbestuur een belangrijke rol in het ontwikkelen van hybride zorgstructuren. Evenals bij de komst van regieverpleegkundigen, die een sleutelrol spelen in het ontwikkelen van zorgprocessen en het verbeteren van de kwaliteit van verpleegkundige zorg.
‘Sinds 2021 is de verpleegkundige staf Santeon (VSS) actief: een samenwerking van de zeven verpleegkundige stafvoorzitters en zeven collega’s uit de verpleegkundig stafbesturen. Samen werken wij aan een verpleegkundige agenda binnen de Santeon ziekenhuizen. Daarnaast participeren we als topklinisch ziekenhuis in het netwerk van STZ-ziekenhuizen. Zo brengen we in deze netwerken de zorgtransformatie in een versnelling. Wij hebben daarbij een scherp oog voor de behoeften van de patiënt en de ontwikkeling van het verpleegkundig vak.
Het verpleegkundig stafbestuur zet zich in als aanjager en gesprekspartner van verpleegkunde. Zij werkt samen met verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, collega zorgprofessionals, netwerkpartners en management. Dit resulteert in het verlenen van excellente patiëntenzorg en het positief beïnvloeden van het werkplezier. Individueel en met elkaar, in de dagelijkse patiëntenzorg én in de strategie en het beleid van CWZ en de regio.
Dit is een artikel uit Notes for Nursing 2025. Notes for Nursing is een magazine gemaakt voor en door verpleegkundigen van CWZ, dat jaarlijks verschijnt. Met dit tijdschrift wil het verpleegkundig stafbestuur de aandacht vestigen op ontwikkelingen, innovaties en praktijk- en wetenschappelijk onderzoek voor en door verpleegkundigen.
Lees Notes for Nursing 2025 en bekijk het hele artikel op pagina 4,5 en 6.
CWZ is één van de 27 topklinische
opleidingsziekenhuizen in Nederland.
Al meer dan 170 jaar zijn wij hét ziekenhuis
van de regio Nijmegen.
CWZ is één van de 27 topklinische
opleidingsziekenhuizen in Nederland.
Al meer dan 170 jaar zijn wij hét ziekenhuis
van de regio Nijmegen.