Jaarlijks wordt er in CWZ gemiddeld zo’n 871 ton aan afval afgevoerd. Dat is vergelijkbaar met het gewicht van wel 248 ambulances bij elkaar! Twee van onze eigen afvalhelden zijn Hennie van Hoorn en Frans Potjes.
Jaarlijks wordt er in CWZ gemiddeld zo’n 871 ton aan afval afgevoerd. Dat is vergelijkbaar met het gewicht van wel 248 ambulances bij elkaar! Twee van onze eigen afvalhelden zijn Hennie van Hoorn en Frans Potjes.
Hennie werkt sinds 2001 in CWZ, heeft diverse functies bij onder andere logistiek gehad, en werkt sinds 2021 als medewerker milieu, afval en duurzaamheid. In deze functie regelt hij alles rondom het administratieve en operationele proces omtrent afvalstromen. Ondertussen heeft Hennie ook het certificaat depothouder KGC/KCA behaald. Hiermee mag hij de ruimte gevaarlijke stoffen, “het Plofhok”, waar alle afgewerkte chemicaliën terecht komen, beheren.
Frans startte 33 jaar geleden zijn carrière bij CWZ op patiëntenvervoer waar hij na een jaar zijn pad vervolgde bij logistiek als medewerker transport. ‘Ik heb eigenlijk nooit iets anders willen doen omdat het werk zo veelzijdig is. Iedereen is min of meer afhankelijk van logistiek. Of dit nu gaat over het ophalen van afval, het afleveren van laboratoriummateriaal of het verwerken van de poststromen. Het zit allemaal in mijn pakket.’ vertelt Frans.
Logistiek en afval zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: de verschillende afvalstromen in het ziekenhuis moeten worden opgehaald en afgevoerd en dit allemaal volgens een strakke planning. Om deze planning te waarborgen, wordt er gewerkt met spoorboekjes. De medewerker weet zo exact hoe de planning er voor die dag uitziet. ‘Afdelingen kunnen er zo vanuit gaan dat wij er op een bepaalde tijd zijn.’ vertelt Frans.
Een groot deel van die spoorboekjes bestaat uit werkzaamheden die te maken hebben met afval. Het is lastig voor te stellen hoe groot deze afvalstromen zijn in ons ziekenhuis. Zeven dagen in de week, in alle weersomstandigheden, staan de medewerkers van transport klaar om al het afval van CWZ veilig en snel af te voeren. Om een voorbeeld te geven: zij halen alleen al bij de OK vier keer per dag drie containers van 750 liter met afval op. 'Niet gek om te bedenken dat 8% van de totale CO2-voetafdruk van Nederland door de ziekenhuizen ontstaat.' stelt Hennie.
Hennie is gespecialiseerd in afval en milieu maar dat betekent niet dat zijn werkzaamheden eenzijdig zijn. ‘Geen enkel uur is hetzelfde op een werkdag, je bent de hele dag aan het schakelen. Van het bestellen van materialen tot het regelen van de afvalstromen. Werkzaamheden die absoluut noodzakelijk zijn om een veilig en schoon ziekenhuis te creëren.’ aldus Hennie.
Dat onze collega’s op het gebied van afval, milieu en logistiek belangrijk zijn, is duidelijk. Ook Frans en Hennie merken dat het vak steeds meer gezien wordt als een onmisbare schakel in de organisatie. ‘Dat een ziekenhuis veel afval produceert, dat is niks nieuws. Maar met het zicht op een duurzame toekomst, is het fijn om te zien dat afdelingen het afval op de juiste manier aanbieden en meedenken over duurzame afvalstromen.’ vertelt Frans.
In CWZ streven we samen naar het bieden van goede zorg en een prettige ervaring voor onze patiënten. De patiënt hoeft er niet bij stil te staan waar het laken vandaan komt, waar het appelschilletje naartoe gaat of waar de gebruikte naald terecht komt. Hier staan onze afvalhelden namelijk elke dag, met energie en plezier voor klaar.
CWZ is één van de 27 topklinische
opleidingsziekenhuizen in Nederland.
Al meer dan 170 jaar zijn wij hét ziekenhuis
van de regio Nijmegen.
CWZ is één van de 27 topklinische
opleidingsziekenhuizen in Nederland.
Al meer dan 170 jaar zijn wij hét ziekenhuis
van de regio Nijmegen.