Wetenschappelijk onderzoek

Ben je nieuwsgierig naar mogelijkheden om de zorg te verbeteren? Wil je jezelf verder ontplooien als onderzoekend zorgprofessional? Bij CWZ krijg je de kans!

Wij bieden veel onderzoeksmogelijkheden om, via onderzoek, te werken aan het oplossen van klinische en wetenschappelijke vraagstukken en daarmee aan de verbetering van de kwaliteit van zorg. Samen met collega's, waarbij je door deskundigen wordt begeleid en ondersteund.

Dit doen we onder andere middels klinisch en praktijkgericht (wetenschappelijk) onderzoek, uitgevoerd door verschillende beroepsgroepen die in het ziekenhuis werkzaam zijn, zoals medisch specialisten, verpleegkundigen, paramedici, maar ook zorgverleners in opleiding spelen een rol hierin. Jaarlijks starten ongeveer 140 onderzoeken in CWZ. Naast het uitvoeren van onderzoek is er aandacht voor een onderzoekende houding en een evidence-based handelswijze. 

Ondersteuning
Vanuit CWZ word je als zorgprofessional ondersteund in het doen van onderzoek. Het doen van onderzoek doe je namelijk niet alleen. Het Research Support Office (RSO) en andere collega's van de CWZ academie adviseren en ondersteunen bij het opzetten uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Denk hierbij aan advisering bij opzet en rapportage, ondersteuning bij datamanagement, methodologie en statistiek en organisatie en uitvoering van trainingen op dit gebied. Voorbeelden zijn Good Clinical Practice, statistiek, evidence based practice en de online training 'Wetenschappelijke literatuur zoeken'. 

De Commissie Wetenschappelijk Onderzoek (CWO) ondersteunt bij het uitzetten van wetenschappelijk beleid in CWZ. Deze commissie bestaat uit medisch specialisten, verpleegkundigen en een paramedicus. Om onderzoek onder alle zorgprofessionals te stimuleren is er een wetenschapsfonds waarbij medewerkers aanspraak kunnen maken op een financiƫle tegemoetkoming.

Netwerken
CWZ borgt haar onderzoekend vermogen in regionale en landelijke netwerken (STZ, Santeon). Deze samenwerking maakt het mogelijk om de schaal van het onderzoek te vergroten waardoor de impact van je onderzoek in omvangrijkere kring zichtbaar wordt.

Wetenschapsavond
Jaarlijks wordt de CWZ Wetenschapsavond georganiseerd waar CWZ onderzoekers de gelegendheid krijgen om elkaar te ontmoeten en hun onderzoeken onder de aandacht te brengen. Tijdens deze avond wordt onder andere de CWZ-wetenschapsprijs uitgereikt. Lees hier meer over de wetenschapsavond van 31 maart 2022.

Medisch wetenschappelijke onderzoeken in CWZ

Ben je nieuwsgierig naar medische wetenschappelijke onderzoeken waarbij CWZ betrokken is geweest? Lees dan de volgende artikelen: