Vrijwilligerswerk

Vrijwilligers geven in ons ziekenhuis extra aandacht aan de patiënt. Op verschillende afdelingen worden zij ingezet als waardevolle aanvulling op de patiëntenzorg. Vrijwilligers zijn actief binnen verschillende afdelingen. 

Jouw steentje bijdragen als vrijwilliger

De vrijwilligers in CWZ verrichten diverse werkzaamheden. Help jij ons ook mee om de patiënt net dat beetje extra aandacht te geven? Meld je dan aan via onderstaande button en wie weet zien we jou snel terug in ons ziekenhuis! Staat je ideale vrijwilligerswerkplek er niet voor je bij of weet je nog niet zo goed wat je zou willen doen? Geef het aan via het aanmeldformulier, dan kijken we samen naar de mogelijkheden binnen CWZ.

Aanmeldformulier vrijwilligerswerk

Doreen van den Bosch, vrijwilliger TIA-service

Gastvrij

CWZ ziet haar bezoekers als gast. Echter, onze gasten komen niet altijd graag en vrijwillig naar het ziekenhuis en zijn vaak gespannen. Wij willen patiënten en bezoekers graag op hun gemak stellen. In dit vrijwilligerswerk ben je niet op een vaste afdeling, maar juist in het hele ziekenhuis. En dat begint al bij de hoofdingang! De gastvrouwen/gastheren zorgen voor een persoonlijk ontvangst en begeleiden mensen naar de afdeling bij opname, ontslag of bezoek aan een polikliniek. Ook bezoeken zij patiënten (wanneer dat verantwoord is) op een verpleegafdeling voor een praatje, bloemetje of e-card. De vrijwilligers werken op werkdagen van 8.30u tot 12.30u of van 12.30u tot 16.30u. Vrijwilligers worden aangestuurd door de coördinator vrijwilligerswerk.

SAP

Vanuit het restaurant bieden vrijwilligers op de poliklinieken koffie en thee aan voor de patiënten en hun begeleiding die hier zitten te wachten. Dit is een gratis verstrekking. Vrijwilligers komen van maandag tot en met vrijdag in dagdelen werken. Van 8.30u tot 12.30u of van 12.30u tot 16.30u. Vrijwilligers worden aangestuurd door de eerste medewerker restaurant.

Tia service

Op neurologie komen in de ochtend poliklinische patiënten die kortgeleden een TIA hebben gehad. Deze patiënten hebben voor onderzoek meerdere poliklinische afspraken na elkaar. De vrijwilliger loopt met deze patiënten mee om hun de weg door CWZ te wijzen en te zorgen dat ze op tijd bij de volgende afspraak zijn. De vrijwilligers zijn er van maandag tot en met vrijdag van 8.15u tot 11.15 uur. Vrijwilligers worden aangestuurd door een medewerker van de afdeling neurologie. 

Dialyse

Op de dialyse afdeling komen patiënten drie keer per week dialyseren. Vrijwilligers spelen er een spelletje of maken een praatje met de patiënten. Dit vrijwilligerswerk gebeurt in CWZ Nijmegen en in CWZ Druten. De dialyse is geopend van maandag tot en met zaterdag van 7.30u tot 20.00u. In overleg met de vrijwilliger wordt de locatie en tijd bepaald wanneer vrijwilligerstaken uitgevoerd kunnen worden. Vrijwilligers worden aangestuurd door een medewerker van de dialyse afdeling.

Verpleegafdeling B20 (interne geneeskunde, longziekten en oncologie)

Op verpleegafdeling B20 komen voornamelijk patiënten voor de specialismen: interne geneeskunde, longziekten en oncologie. Op de afdeling zijn veel éénpersoonskamers. Een gesprek met de patiënt wordt vaak op prijs gesteld. Ook samen even naar de binnentuin of naar buiten wordt als prettig ervaren. De lunch wordt begeleid door een vrijwilliger in samenwerking met de roomservice. Maximaal vier patiënten tegelijk kunnen hun lunch in de lounge. De afdelingssecretaresses zijn het aanspreekpunt voor de vrijwilligers op B20. De vrijwilligers komen van maandag- tot en met vrijdagmiddag voor ongeveer twee uur. De richtlijn is van 12u tot 14u voor de lunch en van 14u tot 16u voor het bezoek aan patiënten die daar behoefte aan hebben.

Electieve Opname Afdeling (EOA)

Als gastvrouw/gastheer binnen de wachtkamer van de EOA zorg je voor persoonlijke ontvangst. Je bent een vraagbaak voor de patiënten en bezoekers die wachten voor de geplande opname. Een combinatie van de mensen zien, aanvoelen, toenadering zoeken of juist met rust laten om eventuele onrust weg te kunnen nemen. De vrijwilligers werken op werkdagen, flexibel en in overleg tussen 9.00u en 16.00u. Vrijwilligers worden aangestuurd door een medewerker van de EOA.

Cliëntenraad

In de cliëntenraad denken we vanuit patiëntoogpunt mee met de organisatie. We hebben als doel dat de patiënt zowel in zijn eigen proces als op organisatieniveau een partner is van CWZ. De cliëntenraad bestaat uit acht vrijwilligers en een ambtelijk secretaris. Gedreven vanuit persoonlijke ervaring dragen we bij aan het verbeteren van de kwaliteit en beschikbaarheid van zorg binnen CWZ. Onze opvattingen, vanuit patiëntperspectief bekeken, maken we gevraagd en ongevraagd kenbaar en we dragen verbetervoorstellen aan bij de raad van bestuur. De raad komt tien keer per jaar bijeen, waarvan een aantal keren met de raad van bestuur. Leden worden voor een termijn van vier jaar benoemd, met de mogelijkheid tot een herbenoeming. Als lid van de cliëntenraad ben je tien keer per jaar een dagdeel in overleg. Daarnaast zal je, afhankelijk van welke rol je in de raad krijgt af en toe in CWZ zijn, bijvoorbeeld om in gesprek te gaan met andere afdelingen. Vrijwilligers worden aangestuurd door de ambtelijk secretaris.

Vrienden van CWZ

Vrienden van CWZ zorgt voor net dat beetje extra aandacht dat juist zo belangrijk is als patiënten verblijven in CWZ. We realiseren voorzieningen, activiteiten en geschenken om het voor patiënten en hun dierbaren zo aangenaam mogelijk te maken. Een comfortabele omgeving, beweging én afleiding helpen bij het herstel om sneller naar huis te mogen, maar ook om bij te komen en te verwerken wat je als patiënt meemaakt. Vrienden van CWZ gaat verder waar de reguliere zorg stopt. Om dit mogelijk te maken zijn wij afhankelijk van donaties, die onder andere opgehaald worden tijdens evenementen en activiteiten in de regio. Denk hierbij aan de Nijmeegse Vierdaagse en de kerstmarkt. Als stichting kunnen we dit niet alleen waarmaken. We zoeken daarom regelmatig vrijwilligers die het leuk vinden om ons hierbij te helpen. Hoe vaak dit zal zijn, is afhankelijk van het aantal evenementen / activiteiten per jaar en wat je zelf aan tijdsinvestering hebt. Vrijwilligers worden aangestuurd door het projectteam Vrienden van CWZ. 

Contact en meer informatie

Op alle afdelingen waar vrijwilligers werken, is er ook een contactpersoon. Dit is meestal een medewerker van die afdeling. Diegene zorgt samen met de coördinator van de vrijwilligers voor de organisatie van het werk. Zij leggen bijvoorbeeld de afspraken vast en bij hen kan je terecht voor alle informatie over het werk. Wil je meer weten? Mail dan naar vrijwilligers@cwz.nl.