Van een eerste baan naar een carrière

Lucia is acht jaar geleden, na haar hbo-v opleiding, haar eerste baan gestart bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ). “CWZ bevalt mij zo goed, dat ik er nog steeds met veel plezier werk.”

Haar eerste ervaring heeft ze opgedaan bij de afdeling interne geneeskunde als allround-verpleegkundige. “Het beschouwende element, het puzzelen en het klinisch redeneren trokken mij heel erg aan,” vertelt Lucia. “CWZ biedt mij een fijne omgeving om te werken. De manier waarop medewerkers met elkaar omgaan, voelt vertrouwd en gemoedelijk. De sfeer is laagdrempelig en iedereen heeft dezelfde mentaliteit. Ik blijf hier voorlopig nog wel even plakken.” vertelt Lucia met een knipoog.

Een nieuwe uitdaging
Toen in maart 2020 de Acute Opname Afdeling (AOA) binnen CWZ werd geopend, zag Lucia direct nieuwe kansen. “De AOA was een geheel nieuwe afdeling en dat maakte het een bijzondere uitdaging,” vertelt Lucia. “Met een nieuw team moesten we op zoek naar de beste manier om de afdeling te laten draaien.” De AOA werd geopend, precies toen corona uitbrak in Nederland. “Ik heb samen met mijn team de sprong in het diepe gemaakt zonder dat we elkaar echt goed kenden. Het was een hectische tijd waarin we samen sterk stonden als team en snel hebben kunnen schakelen. We weten wat onze passie is, zetten onze schouders eronder en bieden samen die goede zorg aan onze patiënten. Dat is voor mij echt het pure teamgevoel en maakt mij trots op mijn vak!”

Nieuwe rollen
Naast het mooie werk wat Lucia bij de AOA verricht, is zij ook vicevoorzitter van de Verpleegkundige Staf. De Verpleegkundige Staf is het adviesorgaan dat vanuit verpleegkundig perspectief advies geeft binnen CWZ. De verpleegkundige staf groeit momenteel door van adviesorgaan naar medebeleidsvormend en mede sturend op alle niveaus. Samen met haar collega’s uit het Verpleegkundig Stafbestuur en met inbreng van het verpleegkundig beraad denkt Lucia vanuit beroepsinhoudelijke basis mee over verpleegkundige onderwerpen. Een van deze onderwerpen is de nieuwe organisatieontwikkeling binnen CWZ. “Samen met de Verpleegkundige Staf heb ik meegebouwd aan de nieuwe organisatiestructuur van CWZ. Er ontstaan verschillende nieuwe functies zoals de verpleegkundig themaleider. De verpleegkundig themaleider is een verpleegkundige die vanuit haar achtergrond in samenwerking met andere betrokken professionals de patiëntreis op een specifiek thema optimaliseert. Het vakinhoudelijke perspectief krijgt hiermee een prominente plek binnen CWZ. Hiermee creëert de nieuwe organisatiestructuur dus nog veel meer extra kansen voor verpleegkundigen!”

Een andere nieuwe ontwikkeling binnen CWZ is de differentiatie tussen verpleegkundige en regieverpleegkundige. Bij de nieuwe functie van regieverpleegkundige wordt onder andere ingezet op het klinisch redeneren en evidence based practice.
“De functie van regieverpleegkundige biedt een mooie kans om vakinhoudelijk een extra stap te kunnen zetten.” vertelt Lucia “Ik word heel enthousiast van het doen van onderzoek, waarbinnen ons vak talloze mogelijkheden liggen. Ik ben continue bezig met het leveren van de best mogelijke zorg voor mijn patiënten. Het is mooi om dat ook samen op afdelings- of ziekenhuisniveau aan te kunnen pakken. Het is een beweging die je op gang laat komen door in de praktijk aan de slag te gaan.”

Constante ontwikkeling
Lucia’s enthousiasme heeft ervoor gezorgd dat zij ook als promovendus werkt aan de HAN bij het lectoraat Acute Intensieve Zorg. “Vanuit de HAN kijken we hoe we onderwijs, praktijk en onderzoek samen kunnen brengen. In mijn onderzoek heb ik samen met ambulanceprofessionals gekeken hoe we handvatten kunnen ontwikkelen voor de risicotaxatie en besluitvorming bij patiënten met een wegraking. Gedurende het onderzoek is er actief samengewerkt in de praktijk. Dat maakt het eindresultaat extra leuk en waardevol. Het verpleegkundig vak is zo veelzijdig en biedt veel kansen!”