De mogelijkheden voor vrijwilligers

De vrijwilligers in CWZ verrichten diverse werkzaamheden:

Gastvrij

CWZ ziet haar bezoekers als gast. Echter, onze gasten komen niet altijd graag en vrijwillig naar het ziekenhuis en zijn vaak gespannen. Wij willen patiënten en bezoekers graag op hun gemak stellen. In dit vrijwilligerswerk ben je niet op een vaste afdeling, maar juist in het hele ziekenhuis. En dat begint al bij de hoofdingang! De gastvrouwen/gastheren zorgen voor een persoonlijk ontvangst en begeleiden mensen naar de afdeling bij opname, ontslag of bezoek aan een polikliniek. Ook bezoeken zij patiënten (wanneer dat verantwoord is) op een verpleegafdeling voor een praatje, bloemetje of e-card. De vrijwilligers werken op werkdagen van 8.30u tot 12.30u of van 12.30u tot 16.30u. Vrijwilligers worden aangestuurd door de coördinator vrijwilligerswerk.

SAP

Vanuit het restaurant bieden vrijwilligers op de poliklinieken koffie en thee aan voor de patiënten en hun begeleiding die hier zitten te wachten. Dit is een gratis verstrekking. Vrijwilligers komen van maandag tot en met vrijdag in dagdelen werken. Van 8.30u tot 12.30u of van 12.30u tot 16.30u. Vrijwilligers worden aangestuurd door de eerste medewerker restaurant.

Tia service

Op neurologie komen in de ochtend poliklinische patiënten die kortgeleden een TIA hebben gehad. Deze patiënten hebben voor onderzoek meerdere poliklinische afspraken na elkaar. De vrijwilliger loopt met deze patiënten mee om hun de weg door CWZ te wijzen en te zorgen dat ze op tijd bij de volgende afspraak zijn. De vrijwilligers zijn er van maandag tot en met vrijdag van 8.15u tot 11.15 uur. Vrijwilligers worden aangestuurd door een medewerker van de afdeling neurologie.

Naar het interview met vrijwilliger Doreen van den Bosch

Geestelijke verzorging

Opgenomen patiënten kunnen wekelijks op zondagmorgen naar de viering. Daarvoor wordt wekelijks op zaterdag door vrijwilligers een ronde langs de patiënten gemaakt om te vragen of ze naar de viering toe willen. Daarnaast wordt dan ook de maandbrief uitgedeeld. Op zondagmorgen brengen en halen de vrijwilligers de patiënten op verzoek naar de viering. Dit gebeurt in twee ploegen zodat iedere vrijwilliger twee zondagen in de maand aanwezig is. Daarnaast zijn er altijd vrijwilligers actief in de verzorging van de vieringen. De vrijwilligers zijn er op zaterdag en zondag van 9.30 tot 12.00 uur. De vrijwilligers worden aangestuurd door de geestelijk verzorger.

Cliëntenraad

In de cliëntenraad denken we vanuit patiëntoogpunt mee met de organisatie. We hebben als doel dat de patiënt zowel in zijn eigen proces als op organisatieniveau een partner is van CWZ. De cliëntenraad bestaat uit acht vrijwilligers en een ambtelijk secretaris. Gedreven vanuit persoonlijke ervaring dragen we bij aan het verbeteren van de kwaliteit en beschikbaarheid van zorg binnen CWZ. Onze opvattingen, vanuit patiëntperspectief bekeken, maken we gevraagd en ongevraagd kenbaar en we dragen verbetervoorstellen aan bij de raad van bestuur. De raad komt tien keer per jaar bijeen, waarvan een aantal keren met de raad van bestuur. Leden worden voor een termijn van vier jaar benoemd, met de mogelijkheid tot een herbenoeming. Als lid van de cliëntenraad ben je tien keer per jaar een dagdeel in overleg. Daarnaast zal je, afhankelijk van welke rol je in de raad krijgt af en toe in CWZ zijn, bijvoorbeeld om in gesprek te gaan met andere afdelingen. Vrijwilligers worden aangestuurd door de ambtelijk secretaris.

Vrienden van CWZ

Vrienden van CWZ zorgt voor net dat beetje extra aandacht dat juist zo belangrijk is als patiënten verblijven in CWZ. We realiseren voorzieningen, activiteiten en geschenken om het voor patiënten en hun dierbaren zo aangenaam mogelijk te maken. Een comfortabele omgeving, beweging én afleiding helpen bij het herstel om sneller naar huis te mogen, maar ook om bij te komen en te verwerken wat je als patiënt meemaakt. Vrienden van CWZ gaat verder waar de reguliere zorg stopt. Om dit mogelijk te maken zijn wij afhankelijk van donaties, die onder andere opgehaald worden tijdens evenementen en activiteiten in de regio. Denk hierbij aan de Nijmeegse Vierdaagse en de kerstmarkt. Als stichting kunnen we dit niet alleen waarmaken. We zoeken daarom regelmatig vrijwilligers die het leuk vinden om ons hierbij te helpen. Hoe vaak dit zal zijn, is afhankelijk van het aantal evenementen / activiteiten per jaar en wat je zelf aan tijdsinvestering hebt. Vrijwilligers worden aangestuurd door het projectteam Vrienden van CWZ. 

Kunstcommissie

Heb je affiniteit met kunst en kijk je graag naar wat er zoal in ons ziekenhuis hangt? Heb je ervaring of feeling met het inrichten van exposities/tentoonstellingen? Dan is de kunstcommissie vast iets voor jou. De kunstcommissie beheert de kunstcollectie van CWZ en heeft een sturende en adviserende rol bij het organiseren van exposities. Deze rol nemen we ook wanneer collega’s hun afdeling of werkruimte (opnieuw) willen aankleden met kunst. Er wordt van je verwacht dat je bereid bent de in de kunstkelder aanwezige kunst te laten zien wanneer daar vraag naar is. De gemiddelde tijd die dit commissiewerk in beslag neemt is ongeveer één uur per week. Op flexibele tijden, afhankelijk van de aanvragen die bij de kunstcommissie binnenkomen. Daarnaast vergaderen we één maal per twee maanden op woensdag in de lunchpauze. De voorzitter van de kunstcommissie is tevens aanspreekpunt voor de vrijwilligers.

Help jij ons ook mee om de patiënt net dat beetje extra aandacht te geven? Staat je ideale vrijwilligerswerkplek er niet voor je bij of weet je nog niet zo goed wat je zou willen doen? Geef het aan, dan kijken we samen naar de mogelijkheden binnen CWZ.