SEH verpleegkundige

Als SEH verpleegkundige werken bij CWZ. Hoe is dat? Hier krijg je een eerste indruk. Uitspraken van medewerkers, meer over de werkwijze, ontwikkelmogelijkheden, de sfeer met collega’s en de uitdaging in het werk. Ook is het mogelijk om kennis te komen maken of een dagje mee te lopen.

 • De spoedeisende hulp
 • Samenwerking
 • Ontwikkeling van medewerkers
 • Sfeer in het team
 • Talentpool SEH verpleegkundigen
 • Kom kennismaken of loop een dag mee!

De spoedeisende hulp

Door de grote inzet van alle medewerkers vangen we jaarlijks 25.000 spoedpatiënten op en verzorgen we zo’n 8.000 spoedopnames. De SEH is een overzichtelijke afdeling met een centraal werkeiland. Deze opzet is van grote waarde. Er is direct zicht op de patiënten vanuit de werkplek van artsen en verpleegkundigen, mét behoud van privacy voor iedereen.

‘De spoedeisende hulp is een dynamische, hectische afdeling, waar gedreven professionals iedere dag weer de best mogelijke zorg leveren.’

Maike Linders, hoofd SEH

Samenwerking

De SEH-artsen zijn 24/7 aanwezig. De afdeling is gevestigd op het spoedplein, een zijvleugel van het ziekenhuis met daar ook de huisartsenpost, tandartsenpost, dienstapotheek en het geboortehuis. De spoedeisende hulp werkt intensief samen met de huisartsenpost. De patiënten worden eerst daar gezien en zo nodig verwezen naar de SEH. Hierdoor zien we nauwelijks nog problematiek uit de eerste lijn: de SEH kan zich focussen op de zorg waar de afdeling voor bedoeld is.

‘Kenmerkend voor de samenwerking met de collega’s van radiologie, de verpleegafdelingen en de huisartsenpost is de professionaliteit. Maar de samenwerking is vooral ook persoonlijk.’
Endy Schoenmakers, SEH-verpleegkundige

‘Onze afdeling heeft oog voor de mens, voor de persoon achter de patiënt. We werken intensief samen met de eerste lijn en de ambulancediensten. Door goed met elkaar te communiceren ontstaat meer begrip en kan de ketenzorg worden verbeterd. De komst van de SEH-arts als permanent 'bewoner' van de SEH heeft hieraan bijgedragen. Waar het wel eens eilandjes waren, proberen wij bruggen te bouwen. Soms gaan we zelfs even op de huisartsenpost meekijken.’
SEH-arts Jos van der Zande

Ontwikkeling van SEH medewerkers

Momenteel werken op de afdeling in totaal 40 SEH-verpleegkundigen (inclusief leerlingen). Samen vormen zij een hoog opgeleid en professioneel team.

Acute zorg pool
Samen met de intensive care en de hartbewaking is een acute zorg pool opgericht.
Dit betekent dat verpleegkundigen op twee van de drie afdelingen worden ingewerkt en opgeleid. Zo zijn ze flexibel inzetbaar bij grote drukte of ziekte van medewerkers op een van deze afdelingen. Ook leidt het tot overdracht van kennis en kunde.

‘De acute zorg pool is voor mij de ultieme mix van acute en intensieve zorg. Die mix houdt mij scherp. Deze manier van werken leidt tot een intensievere en laagdrempeliger samenwerking tussen de acute afdelingen.’
Michel van Megen, SEH-verpleegkundige

Training geven en krijgen
Een aantal SEH-verpleegkundigen verzorgt binnen of buiten CWZ lessen of trainingen over onderwerpen die gerelateerd zijn aan de spoedeisende zorg. Zoals reanimatie van volwassenen of kinderen, calamiteitenmanagement en (non-invasieve) beademing.
Er vinden scholingsactiviteiten plaats op de afdeling, waaronder scenario- en ketentrainingen. Oók met de ambulance, CCU en IC.

Uitdaging
Ook neemt iedereen deel aan werkgroepen en projecten. De afwisseling in het werk en de mogelijkheden tot ontwikkelingen maken het werk van SEH verpleegkundigen nóg uitdagender!

‘Wat deze spoedeisende hulp zo uniek maakt, is het prettige werk- en opleidingsklimaat. Ik heb vakbekwame collega's die staan voor hun vak en met wie je ook plezier kunt hebben op z’n tijd. Het is voor mij een overzichtelijke, fijne, goed toegeruste werkplek die meegaat met de tijd.’
SEH-arts Lobke Ruijs

Sfeer in het team

De SEH staat bekend om de goede sfeer. Van secretaresse tot verpleegkundige tot arts… Het team voelt zich verbonden met elkaar. Er is weinig hiërarchie. Alle medewerkers hebben iets voor elkaar over: bij hoge werkdruk, maar bijvoorbeeld ook als er plotseling diensten geruild moeten worden.

'Het is mooi om te zien hoe we als team zijn gegroeid. Er is zoveel meer mogelijk. Denk aan spoed echografie, non-invasieve beademing, opvang van out-of- hospitalreanimaties en procedurele sedatie. We behandelen de ziekste mensen onder vaak hoge werkdruk, we komen de meest interessante casuïstiek tegen en we horen de mooiste verhalen en de leukste grappen: dat maakt onze SEH zo bijzonder.'
SEH-arts Roeland Heessen

Open communicatie
Tijdens een drukke dienst is vaak weinig ruimte voor discussie. Daarom is er na iedere dienst een evaluatie ingepland. Open communicatie over de werkinhoud en de omgang met elkaar staat hier centraal. Net als het even stil staan bij wat we bij  deze dienst als team allemaal bereikt hebben! Om zaken te bespreken volgen we steeds meer de vaste CRM structuur.

‘Samen vormen we een hecht team. Daarin is iedere medewerker een belangrijke schakel. We werken intensief samen, zijn er voor elkaar en dagen elkaar uit om steeds weer verder te ontwikkelen en te verbeteren. Daar ben ik trots op!’
Maike Linders, hoofd SEH

Talentpool SEH verpleegkundigen

Veel verpleegkundigen denken weleens aan werken op de spoedeisende hulp. Toch blijkt dat maar weinig verpleegkundigen de overstap maken. Daarom is de talentpool opgericht: een kweekvijver voor aanstormend SEH-talent waarbinnen je volop meewerkt in het SEH-team. Binnen twee jaar maken zij de keuze om te starten met de opleiding of te stoppen. Na deze periode is dat een weloverwogen keuze! Lees hier alles over de talentpool.

Kom kennismaken of loop een dag mee!

Ben je enthousiast en heb je een verpleegkundige achtergrond? Kom een keer vrijblijvend kennismaken of een dag meelopen! Dit biedt jou de kans om:

 • Feeling te krijgen met het SEH vak
 • Zelf de sfeer te proeven op de afdeling
 • SEH verpleegkundigen, artsen en andere medewerkers te ontmoeten
 • Van de CWZ medewerkers persoonlijk te horen hoe het is om hier te werken
 • Te ontdekken of het vak SEH verpleegkundige iets voor jou is
 • Te ontdekken of werken bij CWZ iets voor jou is
 • Al je vragen te stellen over het werk op de SEH
 • Al je vragen te stellen over de mogelijkheden en jouw ontwikkeling als je in de toekomst onze collega zou worden!

Lijkt dit je wat? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij maken graag kennis met je.

Maike Linders
Hoofd SEH
m.linders@verwijder-dit.cwz.nl
024 365 83 28