IC verpleegkundige

Als IC verpleegkundige werken bij CWZ. Hoe is dat? Hier krijg je een eerste indruk. Uitspraken van medewerkers, meer over de werkwijze, ontwikkelmogelijkheden, de sfeer met collega’s en de uitdaging in het werk. Ook is het mogelijk om kennis te komen maken of een dagje mee te lopen.

 • De Intensive Care (IC)
 • Samenwerking
 • Ontwikkeling van medewerkers
 • Sfeer in het team
 • Kom kennismaken of loop een dag mee!

De Intensive Care (IC)

De IC van CWZ is een niveau 2 IC. Jaarlijks worden er ongeveer 1.000 patiënten opgenomen. De IC bestaat uit twaalf éénpersoonskamers en één driepersoonskamer. Hiervan zijn maximaal elf bedden in gebruik met (non-)invasieve beademingsmogelijkheid. Bij vier bedden is het mogelijk intermiterend hemodialyse toe te passen en bij twaalf bedden is hemofiltratie (CVVH) mogelijk. Hemofiltratie wordt volledig door IC verpleegkundigen gedaan.

De IC kent geen bezoektijden. Familie en vrienden zijn altijd welkom. Dit maakt het werk als verpleegkundige op de IC anders dan op andere afdelingen. Het contact met de familie is als een onderdeel van de behandeling.

Voor IC verpleegkundigen is het belangrijk om bevlogen te zijn en zich betrokken te voelen bij de patiënten. In acute situaties is het van belang om de rust bij de patiënt en de situatie te bewaren.

‘Als er zich een situatie met spoed voordoet, is de bevlogenheid binnen het team extra zichtbaar. Samen staan we er. We willen het voor de patiënt zo goed als mogelijk doen.’ 
Anton Prinssen, IC verpleegkundige

Kenmerkend voor de IC is de laagdrempeligheid tussen de medische en verpleegkundige groep.

‘Dat iedereen in welke functie dan ook zo dicht bij elkaar staat, is uniek voor de IC en CWZ in het algemeen. Zelfs de Raad van Bestuur is gewoon bereikbaar, net als ieder ander. Ook dichterbij, op de afdeling, zie ik deze omgang terug. Dat werkt enorm prettig.’
Anton Prinssen, IC verpleegkundige

Samenwerking

De IC werkt veel samen met andere disciplines. Dat moet ook wel, omdat veel zorg hier samenkomt. Om deze reden is er iedere dag multidisciplinair overleg met de IC verpleegkundigen, intensivisten, mede behandelende artsen van diverse specialismen en arts-assistenten.

Daarnaast werken we iedere dag samen met logo-, ergo-, en fysiotherapeuten, diëtisten en collega’s van familiezorg. IC verpleegkundigen hebben direct contact met hen op de werkvloer. Er is veel aandacht voor onderzoeksresultaten van deze disciplines. Zo kan de ligduur van patiënten verkort worden bij intensieve fysiotherapie. Hier passen wij onze werkwijze op aan en we anticiperen op nieuwe (onderzoeks-)resultaten. Daarnaast zijn ook de hulpmiddelen en materialen waar we mee werken een belangrijk item. De zaken die invloed hebben op het patiëntcomfort, maar uiteraard ook die van belang zijn voor alle IC medewerkers.

Ontwikkeling van IC medewerkers

Op de afdeling werken ruim 55 IC en MC verpleegkundigen. Samen met de ongeveer 11 leerling IC en MC verpleegkundigen vormen zij een sterk team. Met om hen heen uiteraard de specialisten, arts-assistenten en medewerkers in ondersteunende functies.

In het team zijn deskundigheid en ontwikkeling belangrijke speerpunten. Zo is het voor IC verpleegkundigen mogelijk om de opleiding tot practitioner te volgen, of andere opleidingen die een aanvulling zijn op het vakgebied of gericht op persoonlijke ontwikkeling. Waar jouw interesse ligt, daar kun je verder in groeien.

Voor de IC verpleegkundigen zijn er twee keer per jaar scholingsdagen, waarvan één keer met ziekenhuizen binnen het regionale samenwerkingsverband. Daarnaast is tijdens diensten standaard een half uur ingeruimd voor scholing, gekoppeld aan het maandthema.

Werken op een andere IC in de regio
Voor de verpleegkundigen is het mogelijk om op vrijwillige basis twee maanden op de IC in Radboudumc of Maasziekenhuis Pantein te werken. Door deze samenwerking is het mogelijk om te ervaren hoe is om in een ander ziekenhuis te werken en het biedt de mogelijk nieuwe kennis en ervaringen op te doen. 

Acute zorg pool
Samen met de spoedeisende hulp en hartbewaking & eerste harthulp is een acute zorg pool opgericht. IC verpleegkundigen in deze pool zijn ook opgeleid en ingewerkt op de spoedeisende hulp of hartbewaking & eerste harthulp. Deze verpleegkundigen kunnen bijspringen wanneer nodig. Hetgeen ook uitdaging biedt in het werk. Daarnaast is de overdracht van kennis en kunde van grote meerwaarde. Lees meer over de acute zorg pool, waar je als IC verpleegkundige voor opgeleid kunt worden.

‘Werken in de acute zorg pool is voor mij een uitdagende combinatie van acute en intensieve zorg. Het dynamische spreekt mij aan en houdt mij scherp.’
Mieke Meulepas, IC verpleegkundige

Sfeer in het team

De sfeer in het team is open. Er heerst een aanspreekcultuur en het team staat open voor feedback. Tijdens een dienst zijn verpleegkundigen er voor elkaar. Daarin wordt ook goed gekeken naar de werklastverdeling. Als er een piekmoment is, kan er een time-out worden ingelast om de taakverdeling te herzien. Zowel de dagcoördinator als een IC verpleegkundige kan zo’n moment initiëren.

Evalueren en praten
Op de IC hebben verpleegkundigen te maken met heftige casussen. Naar de behoefte om te praten wordt altijd geluisterd. Indien gewenst, wordt een klinisch psycholoog uitgenodigd om gebeurtenissen te bespreken. Ook in het meer dagelijkse werk is er aandacht voor elkaar en het werk. Iedere maand staat in het teken van een bepaald thema, waar bijna dagelijks een scholingsmoment voor wordt ingericht. Tijdens deze momenten is er ook ruimte om te sparren over wat er speelt, van casussen tot onderlinge samenwerking en van bijzondere situaties tot mooie teamsuccessen. Afhankelijk van hoe de dag is verlopen kan het zo zijn dat in plaats van het scholingsmoment een dagevaluatie wordt gehouden. Daarnaast is er iedere week een klein werkoverleg en vijf keer per jaar vinden grote werkoverleggen plaats, waarbij één keer alle intensivisten aanschuiven en de andere vier keer incidenteel intensivisten aanwezig zijn.

Kom kennismaken of loop een dag mee!

Ben je enthousiast en heb je een verpleegkundige achtergrond? Kom een keer vrijblijvend kennismaken of een dag meelopen! Dit biedt jou de kans om:

 • Feeling te krijgen met het specialisme IC
 • Zelf de sfeer te proeven op de afdeling
 • IC verpleegkundigen, intensivisten en andere medewerkers te ontmoeten
 • Van de CWZ-medewerkers persoonlijk te horen hoe het is om hier te werken
 • Te ontdekken of het specialisme IC verpleegkundige iets voor jou is
 • Te ontdekken of werken bij CWZ iets voor jou is
 • Al je vragen te stellen over werken op de IC
 • Al je vragen te stellen over de mogelijkheden en jouw ontwikkeling als je in de toekomst onze collega wordt

Lijkt dit je wat? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij maken graag kennis met je.

Annemiek Harhuis-Van Boekel
Hoofd IC
a.harhuis@verwijder-dit.cwz.nl
024 365 73 40

Vacature IC verpleegkundige

Er is op dit moment een vacature. Nieuwsgierig geworden naar de functie?