Ralph, sinds januari 2020 met pensioen, ging weer aan het werk als verpleegkundige

Ralph reageerde op onze oproep om hulp* van mensen met een zorgachtergrond. Lees hier zijn verhaal.

'Ik wil druk weghalen bij collega's'

Van pensioenplannen terug naar de werkvloer
'In januari dit jaar ging ik met pensioen, na mijn loopbaan bij CWZ. Tegelijkertijd met mijn vrouw, die als verpleegkundige werkte in de Sint Maartenskliniek. Het plan was om op reis te gaan naar verschillende Europese steden. Maar nu ben ik weer aan het werk.
Mijn dochter Kim, werkzaam op de longafdeling van het CWZ, zorgde ervoor dat ik in actie kwam; dat ik reageerde op de oproep om te komen helpen.

Dochter Kim zette me aan het denken
Kim kwam thuis met haar verhalen over hoe het op het werk was. Van haar begrijp ik dat vooral de eerste drie weken heftig waren. Zij had een uitlaatklep nodig. Ik kon er voor haar zijn, door naar haar te luisteren. Het is belangrijk om op tijd je hoofd leeg te maken. Om op vrije dagen andere dingen te doen. En niet teveel naar het nieuws te kijken. Ik hoop dat ik dat haar als vader en ook als ervaren verpleegkundige een beetje kan bijbrengen. Maar het is aan haar zelf om een weg te vinden die haar helpt.

Door de verhalen van Kim, werd ik aan het denken gezet. Want als je van iemand, die dichtbij de zorg staat, hoort over hoe het is in het ziekenhuis, over de drukte en de emoties… Is dat toch wel anders dan vanuit het nieuws.

Collega’s helpen
Ik reageerde op de oproep. Vooral omdat ik collega’s wil helpen, in welke vorm dan ook. Ik kan hier in mijn tuintje blijven zitten, of ik kan die kant op gaan. Dat laatste past beter bij me. Daarbij ben ik nog niet zo lang met pensioen, ik doe gewoon mijn werk. En ben blij dat ik me in kan zetten, dat ik collega’s lucht kan geven. ‘Wat doe je dit goed’, hoor ik terug van hen. Dat doet me goed.

Op de fiets naar huis
De ene situatie grijpt je meer aan dan de andere situatie. Dat moet je wel een plaatsje kunnen geven.
Net als vóór mijn pensioen, spring ik na het werk op de fiets. Op weg naar huis. Voordat ik thuis kom, ben ik de dingen van die dag wel weer kwijt.'

Terug

*In het begin van de coronacrisis plaatsten we een oproep met de vraag om hulp van mensen met een zorgachtergrond. Hierop kregen we een overweldigend aantal reacties. Ralph is een van de mensen die reageerde op onze oproep. Hij was, tijdens de coronacrisis, aan het werk in ons ziekenhuis. Sinds eind mei geniet hij weer van zijn pensioen.