Nieuw bericht van de Alpha Oscar Alpha (AOA)

De acute opnameafdeling opende haar deuren op 5 maart. Niet wetende wat er toen op het team af zou komen, is deze afdeling inmiddels onmisbaar. Met een knipoog bericht AOA- verpleegkundige Astrid opnieuw over haar werk tijdens de coronacrisis. Ook vertelt ze hoe het is om zelf geveld te zijn door het coronavirus. 

‘Bericht van de Alpha Oscar Alpha vanuit de ziekenboeg in thuisquarantaine, over.

Als strijder sta je er in oorlogstijd niet snel bij stil dat ook jij gewond kan raken, of zelfs erger, kan sneuvelen. Je trotseert de frontlinie zonder stil te staan bij de gevolgen die daarbij komen kijken. Je zet de schouders eronder, je beste beentje voor en met je verstand op nul ga je de strijd aan! Want, wie maakt ons wat? We zijn jong (okay, de één lichamelijk, ik meer geestelijk), we zijn fit en met een “allemaal ons aandeel” mentaliteit gaan we dit fixen!

Maar wat als die schouders, beentjes en ons verstand gaan uitvallen? Helaas ontkomt de Charlie Whiskey Zulu (CWZ) en dus ook de Alpha Oscar Alpha (AOA) niet aan de gevolgen van “injury caused bij battle”. Helaas geeft onze onzichtbare vijand corona zich nog lang niet over en lijkt het einde nog niet in zicht. (Ik hoop wel van harte dat het geen 80-jarige oorlog gaat worden, want dan zie zelfs ik het somber in).

De afgelopen tijd was pittig. In plaats van dat mensen nog voor ons als zorgmedewerkers klappen, krijgen we nu de klappen, worden we niet meer continu de hemel in geprezen, maar vaker de grond in getrapt, uitgescholden of gewoonweg genegeerd. We moeten niet zeuren maar gewoon ons werk doen, want “we kiezen er toch zelf voor om in de zorg te werken?!” Daarom voert  CWZ campagne om mensen bewust te maken van hun gedrag bij het naleven van coronamaatregelen en op te roepen tot respect, begrip en waardering voor elkaar. #respectvoorelkaar.

Ondanks dat we moe zijn, soms geen isolatievorm meer kunnen zien, het huilen ons soms nader staat dan het lachen, we onze afdeling haast beter “Acute Opstopping Afdeling”, of “Acute en gelijk weer Overplaatsing Afdeling” kunnen noemen, weten we onszelf iedere keer weer te herpakken. Elkaar moed in te praten, ruimte te geven voor een lach en een traan en er samen voor te gaan. Dát is de kracht die ons team kenmerkt! Ook al wisten we 5 maart nog niet wat er op ons af zou komen, we hebben ons in korte tijd weten te organiseren en profileren. We hebben ons onmisbaar gemaakt binnen CWZ. Onze afdeling is daarom niet meer weg te denken binnen ons ziekenhuis en is een hele belangrijke schakel in de doorstroom van patiënten vanuit de acute zorgketen, zeker ook nu in coronatijd. Daar kun je toch alleen maar meer als trots op zijn!

Nu ik thuis zit, sta ik met pijn in mijn hart langs de zijlijn. Vol bewondering lees ik de berichten van mijn collega’s die niet bij de pakken neer gaan zitten en de diensten die ik niet kan komen werken samen oplossen. Mij welgemeend rust en beterschap wensen en het me niet kwalijk nemen dat ik ben uitgevallen. Je voelt je als verpleegkundige in hart en nieren toch een beetje machteloos dat je juist nu thuis moet blijven met een snotneus, koorts en een kriebelhoest….Waar hebben we het over?? Onder normale omstandigheden werk je door, al is het met de maximale hoeveelheid PCM of NSAID’s, diarreeremmers en hoestdrankjes. Je neemt een extra sinaasappeltje en daarbij 200% van de ADH aan vitaminetabletten, (want baat het niet dan schaadt het niet) en ga je vol gas door!

Maar….dat was voor corona, juist nu moeten we goed voor onszelf en voor elkaar zorgen, geduld hebben en soms helaas even langs de zijlaan staan. Maar lieve mensen, blijf positief, durf hulp te vragen, ben oprecht in elkaar geïnteresseerd en laat elkaar niet in de steek! Bij defensie was dit één van de belangrijkste lessen die je leerde en dus onmisbaar in oorlogstijd; ZHKH> “ZelfHulp Kameraden Hulp”. 

Boodschap van de Alpha Oscar Alpha aan corona: Vulneratus Nec Victus; (we zijn verwond maar niet verslagen.)

(Helaas corona nog niet) over en uit.'

8 november 2020

Lees hier het eerdere bericht van de Alpha Oscar Alpha. 
Lees meer over de campagne #respectvoorelkaar.