Wetenschappelijk onderzoek

Binnen CWZ bieden wij veel mogelijkheden om via onderzoek te werken aan het oplossen van klinische en wetenschappelijke vraagstukken en daarmee aan de verbetering van de kwaliteit van de zorg.

Ben jij nieuwsgierig naar de mogelijkheden om de zorg te verbeteren? Wil je jezelf verder ontplooien als onderzoekend zorgprofessional? Bij CWZ krijg je deze kans!

Soorten onderzoek

Jaarlijks starten er ongeveer 140 onderzoeken in CWZ. Dit zijn klinische en praktijkgerichte onderzoeken, uitgevoerd door verschillende in het ziekenhuis werkzame beroepsgroepen, zoals medisch specialisten, verpleegkundigen, paramedici. Naast het uitvoeren van onderzoek is er aandacht voor een onderzoekende houding en een evidence-based handelswijze. Ook zorgverleners in opleiding kunnen hierin een rol spelen. Meer over onderzoek tijdens je opleiding lees je hier.

CWZ borgt haar onderzoekend vermogen in regionale en landelijke netwerken, zoals STZ en Santeon. Deze samenwerkingen maken het mogelijk om de schaal van het onderzoek te vergroten waardoor de impact van je onderzoek in omvangrijkere kring zichtbaar wordt.

Ondersteuning

Het doen van onderzoek doe je in CWZ niet alleen. Het Research Support Office (RSO) en andere collega's van de CWZ academie adviseren en ondersteunen bij het opzetten en uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Denk hierbij aan advisering bij opzet en rapportage, ondersteuning bij datamanagement, methodologie en statistiek, en organisatie en uitvoering van trainingen op dit gebied. Voorbeelden zijn Good Clinical Practice, statistiek, evidence based practice en de online training 'Wetenschappelijke literatuur zoeken'. De Commissie Wetenschappelijk Onderzoek (CWO), bestaande uit medisch specialisten, verpleegkundigen en een paramedicus, ondersteunt bij het uitzetten van wetenschappelijk beleid in CWZ. Om onderzoek onder alle zorgprofessionals te stimuleren is er een wetenschapsfonds waarbij medewerkers aanspraak kunnen maken op een financiële tegemoetkoming.

Wetenschapsavond

Jaarlijks wordt de CWZ Wetenschapsavond georganiseerd waar onderzoekers uit CWZ de gelegenheid krijgen om elkaar te ontmoeten en hun onderzoeken onder de aandacht te brengen. Tijdens deze avond wordt onder andere de CWZ-wetenschapsprijs uitgereikt. Over de wetenschapsavond van 2022 lees je hier meer.  

BeterDichtbij app in CWZ

Sinds kort maken patiënten en zorgverleners van de polikliniek longziekten in CWZ gebruik van de BeterDichtbij app. Met deze app kunnen patiënten digitaal informatie, voorlichtingsfilmpjes, herinneringen en zelfs uitslagen ontvangen van hun zorgverlener. Andersom kunnen patiënten via de app zelf vragen stellen, gegevens invullen en het aangeven als het even niet goed gaat. Longziekten is de eerste afdeling in CWZ die de BeterDichtbij app inzet. Researchverpleegkundige Britt Hulsen vertelt je er graag meer over in de video. Lees hier het volledige artikel.

Ben je nieuwsgierig naar meer medisch wetenschappelijke onderzoeken waarbij CWZ betrokken is geweest? Lees dan de volgende artikelen: