Verpleegkundige en onderzoeker Lisa van Dongen laat zien: waar een wil is, is een weg

Voor Lisa van Dongen (verpleegkundige dagbehandeling, adviseur CWZ academie en promovenda) was al vroeg duidelijk: er valt meer te halen uit het verpleegkundig vak. Gedreven door haar leergierigheid startte ze na de afronding van haar verpleegkunde opleiding met de master verplegingswetenschap. Ze had toen nog geen idee waar ze uit wilde komen, maar één ding wist ze zeker: de studie paste volledig bij haar en bood haar een mooi toekomstperspectief.
Ondersteuning
Tijdens het uitvoeren van het afstudeeronderzoek van de Hbo-v merkte Lisa al dat ze veel voldoening haalde uit het doen van onderzoek. ‘Er is altijd wel wat te verbeteren in de zorg. Ik leerde dat je door het doen van onderzoek daadwerkelijk kunt bijdragen aan kwaliteit van de zorg voor de patiënt.’ Na het afronden van de opleiding Verplegingswetenschap zag haar leidinggevende wel dat ze op zoek was naar ‘meer’. Samen gingen ze op zoek naar wat dat zou kunnen zijn. ‘Mijn leidinggevende gaf me de tip om aan te sluiten bij een project van de CWZ academie, ‘verpleegkundige aan zet’. Dit doe ik nu met veel plezier, naast mijn werk als verpleegkundige’.
Promotieonderzoek
Maar daar bleef het niet bij. Eenmaal afgestudeerd ging Lisa op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor het doen van onderzoek. Ze kreeg de kans om haar functie van verpleegkundige in CWZ te combineren met de functie van junior onderzoeker in UMC Utrecht. Dit mondde uit in een promotieonderzoek, dat inmiddels door CWZ wordt ondersteund. Ze krijgt tijd om aan haar onderzoek te werken en de CWZ academie biedt aanvullende ondersteuning. ‘Mijn promotieonderzoek gaat over waar ik nu mee bezig ben en is dus ook voor mij als individu heel relevant: carrièreontwikkeling en leiderschap van academisch opgeleide verpleegkundigen. Ik doe dus onderzoek naar mijn eigen toekomst. Hierbij onderzoek ik onder andere de ervaringen van academisch opgeleide verpleegkundigen werkzaam in ziekenhuizen. Hierin valt zeker wat te verbeteren, maar ik zie het als een uitdaging om op basis van deze kennis bij te dragen aan carrièremogelijkheden voor verpleegkundigen binnen CWZ.’
Kijkend naar haar eigen ontwikkeling geeft Lisa ook toe dat ze zelf een lange adem nodig had om de groei te kunnen maken die ze nu doormaakt. ‘De reden is dat nog niet veel verpleegkundigen dit pad hebben bewandeld. De wil vanuit de organisatie is er wel, maar omdat het nieuw is weet men niet altijd hoe het opgepakt kan worden. Enige vastberadenheid is dus wel nodig. Maar er is vooruitgang. Bij deze doe ik dan ook een oproep aan elke verpleegkundige die wil doorgroeien: ‘blijf je vraag stellen, hou vol en geef niet op. Neem niet direct genoegen met ‘nee’. Ook realiseer ik me goed dat niet iedereen mijn pad wil bewandelen. Dit hoeft natuurlijk ook niet. Ik ben ervan overtuigd dat iedere verpleegkundige op zijn eigen manier bijdraagt aan het verpleegkundig beroep en goede patiëntenzorg. Dit kan natuurlijk ook door een onderzoek op de afdeling of door op een andere manier het verschil te maken voor een individuele patiënt’.
Toekomstdroom
‘Hoe mooi zou het zijn als er in CWZ ruimte komt voor het aanstellen van een verpleegkundig onderzoeker op de afdeling. In andere ziekenhuizen bestaat deze functie al. Verpleegkundigen zijn dan actief op de werkvloer, maar krijgen ook tijd om zich te verdiepen in verpleegkundige vraagstukken. In de ideale situatie wordt het onderzoek gekoppeld aan de werkzaamheden op de eigen afdeling. De verpleegkundige doet dan onderzoek bij de eigen patiënten die dagelijks worden verpleegd. Dit zou zo goed zijn voor de kwaliteitsverbetering van de zorg! En daarnaast levert dit natuurlijk een hele leuke en uitdagende functie op voor verpleegkundigen die zich willen verdiepen in onderzoek en kwaliteitsverbeteringen'.