Onderzoek

Wil je jezelf verder ontplooien als zorgprofessional? Dan heb je bij CWZ alle kans! Wij bieden veel onderzoeksmogelijkheden waarmee je je nieuwsgierigheid kunt omzetten in het bedenken van manieren om praktische problemen en wetenschappelijke vraagstukken op te lossen waarmee je een bijdrage kunt leveren aan de verbetering van de kwaliteit van zorg. Samen met collega's ga je onder andere in gesprek over de juiste zorg, waarbij je door deskundigen wordt begeleid en ondersteund. Voorbeelden vind je op de pagina verpleegkundig onderzoek.

Middels klinisch en praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek maken zorgprofessionals binnen CWZ het verschil in de manier waarop aan verbetering van de zorg wordt gewerkt. Onderzoek is hierbij de motor. Een onderzoekende houding en een evidence-based handelswijze de smeerolie. Op deze wijze werken we dagelijks aan het verbeteren van de topklinische STZ-status waarbij we waardevolle en zinnige zorg nastreven.

Ondersteuning

Vanuit CWZ word je als zorgprofessional ondersteund in het doen van onderzoek. Het doen van onderzoek doe je namelijk niet alleen. Het Research Support Office (RSO) en adviseert en ondersteunt bij het opzetten en uitvoeren van medisch en verpleegkundig wetenschappelijk onderzoek. Denk hierbij aan advisering bij opzet en rapportage, ondersteuning bij datamanagement, methodologie en statistiek en organisatie en uitvoering van trainingen op dit gebied. Voorbeelden zijn Good Clinical Practice, statisitek en de online training wetenschappelijke literatuur zoeken. 

De Commissie Wetenschappelijk Onderzoek (CWO) ondersteunt bij het uitzetten van wetenschappelijk beleid in CWZ. Deze commissie bestaat uit medisch specialisten, verpleegkundigen en een paramedicus. Om onderzoek onder alle zorgprofessionals te stimuleren is er een wetenschapsfonds waarbij medewerkers aanspraak kunnen maken op een financiële tegemoetkoming.

Netwerken

CWZ borgt haar onderzoekend vermogen in regionale en landelijke netwerken (STZ, Santeon) waarbij de CWZ speerpunten centraal staan. Deze samenwerking maakt het mogelijk om de schaal van het onderzoek te vergoten en de impact van je onderzoek in omvangrijkere kring zichtbaar wordt.

Wetenschapsavond

Jaarlijks wordt de CWZ Wetenschapsavond georganiseerd waar CWZ onderzoekers de gelegenheid krijgen om elkaar te ontmoeten en hun onderzoeken onder de aandacht te brengen. Tijdens deze avond wordt onder andere de CWZ-wetenschapsprijs uitgereikt. Lees hier meer over de wetenschapsavond van 31 maart 2022

Onderzoeksopdracht voor Anouk en Annemijn

Eind 2020 sloten hbo-v studenten Anouk van de Ven en Annemijn van Kessel met succes hun onderzoeksopdracht bij de verpleegkundige staf af. Het onderzoek maakte deel uit van het kwaliteitsproject dat ze vanuit hun opleiding (HAN) moesten doen. Nettie Arts, begeleider en beleidsmedewerker verpleegkundige staf is tevreden: ‘Goede studenten die ons inzage hebben gegeven in waarom de verpleegkundige staf onvoldoende bekend is bij verpleegkundigen. Daarbij gaven ze nuttige tips voor de toekomst’. Meer weten? Lees hier verder.

Medisch wetenschappelijke onderzoeken in CWZ

Ben je nieuwsgierig naar medische wetenschappelijke onderzoeken waarbij CWZ betrokken is geweest? Lees dan de volgende artikelen: