Werkbegeleider en praktijkopleider Esther van de Hei: ‘alles moet op maat’

Esther van de Hei, verpleegkundige leerafdeling orthopedie/traumachirurgie, is een doorgewinterde werkbegeleider. Al direct bij de start van de  leerafdeling in 2010 kreeg ze stagiairs onder haar hoede. Esther: ‘Ik vind het leuk om mensen te enthousiasmeren voor het werk en de zorg aan bed. De meeste studenten komen wat stilletjes binnen en vinden het spannend. In het begin lopen ze vaak met je mee en gaan ze half achter je staan. Maar zodra ze zelf voor een patiënt mogen zorgen zie je ze groeien. Soms moet ik ze wel even in het diepe gooien, maar uiteindelijk zie je elke student binnen een paar maanden veranderen en zekerder worden. Mooi om te zien’.

Praktijkopleiding

De afdeling is de eerste leerafdeling van CWZ en op dit moment ook de grootste. In 10 jaar tijd is er wel veel veranderd. In het verleden voerden opleidingsadviseurs van de CWZ academie de gesprekken, maar dat wordt nu door de werkbegeleiders van de afdeling zelf gedaan. Esther: ‘Nadat een collega vertrok die ook praktijkopleider was, kreeg ik de kans om deze rol op me te nemen. Ik was op zoek naar meer verdieping en samen met mijn collega Keri Donkers volg ik nu de opleiding tot praktijkopleider. Samen met haar zorg ik voor de coördinatie van de afdeling. Ik hou me vooral bezig met het regelen van de gesprekken met de studenten en Keri regelt praktische zaken zoals inroostering en aanmaken van accounts.’ Daarnaast vervult Esther ook nog steeds de rol van begeleider. ‘Dit is een perfecte combinatie. Ik zie de studenten aan het werk als werkbegeleider, maar bij het voeren van het gesprek kijk ik weer door de bril van praktijkopleider’.

Maatwerk

De studenten zijn van een leeftijd dat er veel in hun leven kan gebeuren. Hoe gaat Esther hiermee om? ‘Alles moet op maat. Niet iedereen volgt een standaard weg. Er zijn thuissituaties waar stagiairs op reageren of stagiairs met rugzakjes. Als het te lastig wordt neem ik contact op met school. Samen kijken we wat de student nodig heeft om te zorgen dat de stageperiode toch goed verloopt waardoor de student met plezier aan de stageperiode in CWZ kan terugdenken.’

Aan elke student zijn twee werkbegeleiders gekoppeld. Wordt het met zoveel studenten en werkbegeleiders niet heel druk aan het bed? ‘We vragen altijd toestemming aan de patiënt, ook als een stagiair iets voor het eerst doet. Maar over het algemeen wordt er alleen maar positief gereageerd. Er zijn nu meer handen aan bed, en de patiënt krijgt extra aandacht. Een win-win situatie dus.’

Cursus werkbegeleiding

Om werkbegeleiders te ondersteunen wordt vanuit de CWZ academie een cursus werkbegeleiding aangeboden. De cursus bestaat uit een e-module waarbij de focus vooral is gericht op de verschillende rollen van de werkbegeleider, leerstijlen en gespreks- en begeleidingstechnieken. Aanvullend vindt een praktijkbijeenkomst plaats waarbij met een acteur wordt geoefend in het voeren  van gesprekken.