Cardiac Care verpleegkundige (CCU)

Patiënten op de CCU hebben hartklachten en worden nauwkeurig in de gaten gehouden door gespecialiseerde verpleegkundigen. Ze liggen op de hartbewaking aan de monitor om het hartritme en de hartfunctie te bewaken. Hierdoor is het mogelijk om snel tot handeling over te gaan. Specifieke ziektebeelden die veelvuldig voorkomen op de CCU zijn patiënten met een hartinfarct of patiënten met diverse ritme- of geleidingsstoornissen. Veel patiënten krijgen ondersteuning in de vorm van medicatie tegen hartritmestoornissen of voor de ondersteuning van bloeddruk of pompfunctie van het hart.

De eerste hart hulp (EHH) is de eerste hulp voor mensen met spoedeisende problemen aan het hart, zoals bijvoorbeeld bij een hartinfarct De afdeling biedt 24-uurs opvang. Er is ook een behandelkamer voor intensieve behandeling, zoals een acute dotterbehandeling. De afdeling is onderdeel van de hartbewaking. Op de eerste harthulp vindt een eerste onderzoek van de patiënten plaats.

Wat kun je bij ons leren?

Wil je je specialiseren in de zorg voor patiënten met acute cardiologische problematiek? Dan biedt de vervolgopleiding tot CCU verpleegkundige de kennis en ervaring die je daarvoor nodig hebt. Als CCU-verpleegkundige bied je gespecialiseerde zorg aan patiënten met ritme- of geleidings- stoornissen of acute cardiale aandoeningen. Je stelt de juiste hulpvragen vast en samen met de arts vorm je een team in de diagnose en behandeling van dit dynamische ne hoog complexe specialisme. Ook beoordeel je zelfstandig ECG’s, bewaak je de vitale functie van de patiënt en reageer je alert en adequaat in acute situaties.

Tijdens de opleiding leer je om geheel zelfstandig zorg te beiden aan patiënten met een acuut cardiologisch probleem. De opleiding bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte. Centraal staan: observeren, bewaken, ondersteunen en overnemen van vitale lichaamsfuncties van de patiënt. Het theoriegedeelte volg je bij de Radboud Health Academy. Gedurende de opleiding zijn er meerdere toetsmomenten. Tijdens het praktijkgedeelte werk je op de CCU en loop je meerdere stages. De opleidingsduur is 13 maanden bij een dienstverband van 32 uur per week.

Leren vinden wij belangrijk en daarom hebben we aandacht voor alle medewerkers en studenten. We faciliteren de individuele opleidings- en/of ontwikkelroute en stimuleren het leren van en met elkaar.

Ervaringen Daan Damhuis

Daan Damhuis, inmiddels volleerd verpleegkundige op de Cardiac Care afdeling, heeft goed nagedacht over zijn keuze voor de CCU-opleiding: ‘Wanneer een patiënt wordt binnengebracht heb je geen flauw idee wat er aan de hand is, maar dat zoek je dan uit. Juist het psychosociale stuk wat hierbij komt kijken vind ik interessant. Je probeert de patiënt zelf zoveel mogelijk bij de te nemen stappen te betrekken.‘

Nieuwsgierig naar de ervaringen van Daan? Leer hier zijn verhaal.

 

Belangstelling?

Kijk dan bij de actuele vacatures of er op dit moment een vacature voor leerling CCU verpleegkundige is.