Artikelen onderzoek

Verpleegkundig onderzoek voor vragen die anders blijven liggen

Eind vorig jaar sloten hbo-v studenten Anouk van de Ven en Annemijn van Kessel met succes hun onderzoeksopdracht bij de verpleegkundige staf af. Het onderzoek maakte deel uit van het kwaliteitsproject dat ze vanuit hun opleiding (HAN) moesten doen. Nettie Arts, begeleider en beleidsmedewerker verpleegkundige staf is tevreden: ‘Goede studenten die ons inzage hebben gegeven in waarom de verpleegkundige staf onvoldoende bekend is bij verpleegkundigen. Daarbij gaven ze nuttige tips voor de toekomst’.

Kritische vraag

Anouk en Annemijn hadden al eerder stage gelopen bij CWZ, en waren blij dat ze bij de verpleegkundige staf aan de slag mochten gaan. ‘We hadden op de afdeling al gemerkt dat weinig mensen wisten van de verpleegkundige staf of er niet in waren geïnteresseerd. Een gemiste kans, want dit is wel de plek waar ze hun mening kunnen laten horen of waar ze terecht kunnen voor advies.’

Basis van een kwaliteitsproject is een kritische vraag die kwaliteitsverbetering op een afdeling in de kan bevorderen. Na indiening van de vraag door CWZ en goedkeuring bij de commissie van de HAN zorgt de HAN dat voor de voltijdopleiding aan elk project twee studenten worden gekoppeld. Samen met Nettie Arts werd een plan opgesteld. Nettie: ‘We kwamen al snel tot de conclusie dat er een breed onderzoek moest komen om zoveel mogelijk verpleegkundigen te bereiken. Daarom kozen we voor een enquête onder alle verpleegkundigen’. Voor het opstellen van de enquête werd vanuit verschillende hoeken hulp aangeboden. Annemijn: ‘Niet alleen Nettie stond altijd voor ons klaar, maar voor inhoudelijke vragen konden we bij zoveel meer mensen terecht. Er is een grote groep bij betrokken, zowel in CWZ als vanuit school. Het hele traject zit goed in elkaar.’ Op basis van literatuurstudies en gesprekken werd de enquête uitgerold. ‘We hebben er alles aan gedaan om zoveel mogelijk verpleegkundigen te bereiken. Bijvoorbeeld via mail, maar ook via video’s of op OnsCWZ en Nettie heeft  alle hoofden en leden van het verpleegkundig beraad aangeschreven’. Hierdoor is de enquête door redelijk veel mensen ingevuld. Op basis van de gegevens is door Annemijn en Anouk een aanbevelingsrapport geschreven. Nettie: ‘Het resultaat van het onderzoek heeft ons waardevolle informatie geboden en we gaan hier zeker verder mee aan de slag’.

Inspiratie

Maar niet alleen de onderzoeksresultaten zijn van meerwaarde geweest. Nettie vond het begeleiden erg inspirerend en kreeg er ook energie van. ‘De studenten leren van ons, maar wij leren ook zeker van deze ‘young professionals’. Het is zo goed om nieuwe en frisse ideeën op te doen! Werken met jonge mensen houdt je scherp. Anouk en Annemijn onderschrijven dit helemaal. ‘Omdat wij van buiten komen zien wij dingen net iets anders dan wanneer je hier al jaren werkt. Dat kan voor onderzoek belangrijk zijn.’  Zij roepen daarom afdelingen op om vaker te bekijken welke kritische vragen er zijn. ‘In het begin is het misschien wel een tijdsinvestering, maar bedenk dat met een goede analyse vragen opgepakt kunnen worden die anders zouden blijven liggen. Dat kan uiteindelijk leiden tot tijdsbesparing, maar nog veel belangrijker, tot een kwaliteitsverbetering op de afdeling waar ook de patiënt baat bij heeft. En daar doen we het toch uiteindelijk allemaal voor’.